Nieuws

In de hedendaagse onderling verbonden digitale wereld vertrouwen bedrijven sterk op naadloze integratie tussen verschillende systemen om processen te stroomlijnen, samenwerking te verbeteren en waarde te leveren aan klanten. Het verzekeren van de soepele werking en prestaties van deze integraties kan echter een uitdagende taak zijn zonder de juiste tools en processen. Hier komt SAP Application Lifecycle Management (ALM) in beeld om een allesomvattende oplossing te bieden voor integratiemonitoring en -beheer.

SAP Application Lifecycle Management (ALM)

SAP ALM bestaat uit processen en tools die zijn ontworpen om de volledige levenscyclus van SAP-applicaties te beheren, van conceptie en ontwikkeling tot implementatie, werking en onderhoud. Het biedt een end-to-end zichtbaarheid en controle over SAP-oplossingen, waardoor organisaties prestaties kunnen optimaliseren, naleving kunnen waarborgen en continue verbetering kunnen stimuleren.

De Rol van SAP ALM in Integratiemonitoring

Integratiemonitoring is een cruciaal aspect van SAP ALM, waarbij de focus ligt op het monitoren en beheren van interfaces tussen verschillende SAP-systemen of tussen SAP en niet-SAP-systemen. Dit is hoe SAP ALM effectieve integratiemonitoring mogelijk maakt:

 • End-to-End Zichtbaarheid SAP ALM biedt een holistisch beeld van het integratielandschap, waardoor organisaties de gegevens- en transactiestroom tussen systemen en interfaces kunnen volgen. Je kan alle applicaties in een business system plaatsten en zo de gehele stroom monitoren.
 • Interface Monitoring ALM-tools bieden mogelijkheden om verschillende soorten interfaces te monitoren. Het volgt berichtverwerking, latentie, en foutpercentages. Ook is het mogelijk te monitoren op custom parameters.
 • Waarschuwingen en Notificaties SAP ALM beschikt over ingebouwde waarschuwingsmechanismen die beheerders of ondersteuningsteams in realtime op de hoogte stellen van integratieproblemen of -storingen, wat helpt om de downtime te minimaliseren en tijdige oplossingen te waarborgen. Het is mogelijk om via verschillende kanalen meldingen te maken van verstoringen. Dit kan bijvoorbeeld door het versturen van een mail, een chatbericht, het aanmaken van een ticket, en nog verschillende andere manieren.
 • KPI monitoring ALM-tools stellen organisaties in staat om prestatie-indicatoren zoals berichtverwerkingstijden, doorvoer en resourcegebruik te analyseren, zodat ze knelpunten kunnen identificeren en aanpakken voor verbeterde efficiëntie.
 • Foutafhandeling en Logging Integratiemonitoring in SAP ALM omvat robuuste foutafhandelings- en logmogelijkheden, waarbij gedetailleerde foutmeldingen, logs en traceringsgegevens worden vastgelegd voor het oplossen van problemen.
 • Integratietesten ALM ondersteunt integratietesten door tools te bieden voor het maken en uitvoeren van testscenario’s over geïntegreerde systemen, waardoor wordt gegarandeerd dat wijzigingen of updates van interfaces de bedrijfsvoering niet verstoren.
 • Naleving en Governance SAP ALM helpt organisaties om naleving van wettelijke vereisten en organisatorische normen voor integratieprocessen af te dwingen, met functies voor audittrails, versiebeheer en documentatie.

SAP ALM integratie monitoring & Cloud integration monitoring

Voor integratie monitoring zijn er twee verschillende opties. SAP ALM en Cloud integration monitoring. We zullen ze hier met elkaar vergelijken.

SAP ALM Integratie Monitoring: Het richt zich primair op het monitoren van integraties binnen SAP-systemen en non-sap systemen. Dit kan zowel met on-premise systemen en hybride systemen en biedt diepgaande inzichten in SAP-specifieke integratietechnologieën zoals RFC, IDoc, en ALE.

 • Het is ideaal voor organisaties die een grote hoeveelheid SAP-specifieke integraties beheren en monitoring en beheer nodig hebben binnen hun SAP-omgevingen.
 • Het biedt diepgaande functionaliteit voor monitoring en beheer van SAP-specifieke integraties, waaronder gedetailleerde foutafhandeling, prestatieanalyse en integratietesten.
 • Het kan worden geïntegreerd met andere tools binnen het SAP ecosysteem voor beheer, zoals SAP Solution Manager, om een end-to-end monitoring van integraties te hebben.

Cloud Integration Integratie Monitoring: Dit is gericht op het monitoren van integraties die plaatsvinden in cloud-gebaseerde omgevingen. Het kan integraties tussen cloud-to-cloud, cloud-to-on-premises en hybride architecturen omvatten.

 • Cloud integration monitoring is gericht op het berichtenverkeer binnen cloud integration.
 • Het biedt een overzichtelijk dashboard waarop de belangrijkste integratiestatistieken worden weergegeven. Hier worden fouten snel herkend en kan daar snel op geacteerd worden
 • SAP Cloud Integration Monitoring kan naadloos integreren met andere SAP-tools en -platforms, waaronder SAP Cloud Platform, SAP Solution Manager en SAP ALM. Dit maakt een geïntegreerd beheer van de gehele applicatie- en integratielandschap mogelijk.

  Conclusie

  Zowel SAP ALM Integratie Monitoring als Cloud Integration Integratie Monitoring bieden waardevolle mogelijkheden voor het beheren en bewaken van integraties, maar verschillen in hun scope, architectuur en functionaliteit. De keuze tussen beide hangt af van de specifieke behoeften, infrastructuur en integratievereisten van een organisatie. Voor organisaties die voornamelijk werken binnen SAP-omgevingen en diepgaande monitoring van SAP-integraties vereisen, kan SAP ALM Integratie Monitoring de voorkeur hebben. Hierbij kan de monitoring end-to-end gedaan worden bij de SAP systemen. Cloud integration kan gekoppeld worden aan SAP ALM zodat ook gebruik gemaakt kan worden van de capabiliteit van Cloud integration. SAP ALM is hierdoor een aanvulling op de monitoringsmogelijkheden die binnen Cloud integration bestaan.

  SAP BTP is populair. Waarschijnlijk heeft jouw organisatie al geëxperimenteerd met SAP BTP. En als dat nog niet is gebeurd, staat het hoogstwaarschijnlijk op de lijst om mee te beginnen. Misschien gebruik je SAP BTP al?

  Als je BTP gebruikt, zul je merken dat het aanvragen en implementeren van nieuwe diensten heel eenvoudig is. Je kunt snel een nieuwe service aanvragen en in gebruik nemen. Met slechts een paar muisklikken en wat simpele configuratie, kun je een verbinding met je bestaande SAP-omgeving tot stand brengen. Dit is snel, simpel en effectief. Maar in dit gemak schuilen ook enkele uitdagingen.

  Met een paar muisklikken kun je een nieuwe testomgeving of zelfs een productieomgeving opzetten. Wil je naast de ontwikkel- en productieomgevingen op BTP toch ook een testomgeving? Het is mogelijk met een paar klikken, maar uiteindelijk zul je een factuur ontvangen.

  Wat je eigenlijk wilt, is een duidelijk proces hiervoor. Welke applicaties kun je implementeren? Wie moet daarvoor toestemming geven? Is daar budget voor beschikbaar? En niet alleen een proces, maar ook duidelijke autorisaties in SAP BTP. Dus niet iedereen als “global administrator” of “subaccount administrator”.

  Zodra je nieuwe applicatie is geïmplementeerd, is het handig dat je collega’s snel aan de slag kunnen. Ze willen ook administrator zijn! Maar soms gaan ze aan de slag en maken ze andere collega’s ook weer administrator. Komt dit je bekend voor?

  SAP BTP heeft verschillende niveaus van autorisaties. Voor het globale account, voor de subaccounts en voor de verschillende applicaties die je daar kunt implementeren. Voor elk van deze niveaus kun je op rollen gebaseerde toegang instellen.

  Elke nieuwe applicatie die wordt geïmplementeerd, heeft zijn eigen set gebruikers. Veel applicaties betekent veel gebruikers. Hoe kun je voorkomen dat al deze gebruikers een groot aantal wachtwoorden en autorisaties moeten beheren? Een oplossing hiervoor is Single Sign-On (SSO). Het SAP BTP-platform biedt zelfs een oplossing met de “Identity Authentication Service”. Dit kun je koppelen aan je eigen Active Directory, wat de authenticatie op het SAP BTP-platform aanzienlijk vereenvoudigt.

  De rode draad in dit verhaal is governance en autorisatiebeheer. Zorg er eerst voor dat je duidelijk hebt welke rollen je allemaal op het BTP-platform wilt vervullen. Maak een duidelijk onderscheid tussen beheerders en zakelijke gebruikers. Zorg er vervolgens voor dat dit beleid wordt toegepast en, minstens zo belangrijk, controleer regelmatig of dit daadwerkelijk gebeurt.

  Deze uitdagingen zijn niet nieuw, maar met het gemak waarmee je applicaties op het SAP BTP-platform kunt implementeren, worden deze uitdagingen benadrukt en zeer relevant voor je SAP-ecosysteem. Twizt heeft ervaren architecten beschikbaar die graag met je in gesprek gaan om deze uitdagingen samen met jou op te lossen. Neem gerust contact met ons op!

  In een wereld die constant in beweging is, is het essentieel voor bedrijven om bij te blijven met de nieuwste processen en technologieën.

  Op 31 december 2027 stopt SAP met de ondersteuning van SAP Process Orchestration (PI/PO).
  De opvolger van SAP PI/PO is SAP Integration Suite, een Cloud platform dat de integratievraagstukken van uw organisatie met behulp van de nieuwste technologieën kan oplossen. De migratie van SAP PI/PO naar dit platform is een noodzakelijke verandering met de nodige uitdagingen en onzekerheden en met impact op uw organisatie. Gelukkig is er een tool beschikbaar die u hierbij ondersteunt en die zelfs in staat is om de impact in kaart te brengen!

  De Migration Assessment Tool, onderdeel van de SAP Integration Suite binnen het Business Technology Platform (BTP), is een krachtig hulpmiddel om organisaties te ondersteunen bij het plannen en uitvoeren van een SAP PI/PO migratie naar de Cloud. In deze blog geven we aan wat onze ervaringen zijn met deze tool: hoe werkt het, wat is de toegevoegde waarde van deze tool is en wat zijn de valkuilen.

  Wat is de SAP Migration Assessment Tool?

  De Migration Assessment Tool is specifiek ontworpen om organisaties te ondersteunen bij het uitvoeren van een migratie van een SAP PI/PO omgeving naar de SAP Cloud Integration omgeving.

  Als eerste voert de tool een analyse uit van de huidige SAP PI/PO omgeving: de integraties worden beoordeeld op complexiteit en er wordt een inschatting gemaakt van de technische inspanning om een integratie scenario te migreren van SAP PI/PO naar de SAP Cloud Integration omgeving.

  Is de SAP Migration Assessment Tool waardevol voor uw organisatie?

  Hoewel de Migration Assessment Tool van SAP waardevol kan zijn, moeten organisaties zich bewust zijn van de mogelijke valkuilen. Het is belangrijk om de tool te gebruiken als onderdeel van een bredere strategie voor een succesvolle migratie van uw SAP PI/PO omgeving naar SAP Integration Cloud.

  Waar kan Twizt uw organisatie ondersteunen?

  De consultants van Twizt kunnen u helpen bij het efficiënt inzetten van de tool en het interpreteren van de resultaten.

  De volledige White paper over dit onderwerp kunt u opvragen via het sturen van mail te sturen aan:
  info@twizt.nl

  Wij zullen dan contact opnemen om onze White paper met u te bespreken.

  Met IaC kunt u de infrastructuur configureren en beheren via code in plaats van handmatige configuratie. Dit stelt u in staat om de infrastructuur op een consistente en herhaalbare manier te beheren. Het vermindert ook de kans op menselijke fouten en maakt het gemakkelijker om wijzigingen aan te brengen en te repliceren.

  Een van de meest populaire IaC-tools is Terraform. Terraform stelt u in staat om uw infrastructuur te definiëren in een enkel bestand, dat vervolgens kan worden geïmplementeerd en beheerd via de command line. Naast Terraform kan Ansible ook een waardevolle tool zijn bij het beheren van uw SAP S/4 HANA-omgeving in de public cloud. Ansible is een krachtig configuratiebeheersysteem dat kan worden gebruikt om de configuratie van uw servers te automatiseren en te beheren.

  Met Ansible kunt u de configuratie van uw servers op een eenvoudige en gestandaardiseerde manier definiëren in zogenaamde ‘playbooks’. U kunt uw playbooks vervolgens gebruiken om de configuratie van uw servers te automatiseren en te beheren, bijvoorbeeld door het installeren van software, instellen van netwerkconfiguraties en de configuratie van schijven.

  Bovendien werken Terraform en Ansible goed samen. Na het uitrollen van de server met Terraform, kunt u Ansible gebruiken om de verdere configuratie van uw SAP-omgeving zonder onderbreking uit te voeren. Dit maakt het beheer van uw SAP-omgeving eenvoudiger en efficiënter.

  Wil je hier meer over weten? Of wellicht over SAP in de cloud in het algemeen? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op.

  5 jaar geleden was het nog heel bijzonder als je productieve SAP omgeving in de publieke cloud draaide. Tegenwoordig is het niet meer zo vreemd om SAP-applicaties in de publieke cloud te laten draaien. Het biedt tal van voordelen, zoals flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenefficiëntie. Maar er zijn ook aandachtspunten waar u rekening mee moet houden.

  Een van deze aandachtspunten is de beschikbaarheid en het mogelijke complexe beheer van uw SAP-omgeving. Het is van cruciaal belang dat uw SAP-applicaties te allen tijde beschikbaar zijn voor uw bedrijfskritische processen. Om dit te bereiken, moet u rekening houden met de implementatie van High Availability (HA) en Disaster Recovery (DR) oplossingen. Deze oplossingen garanderen dat uw SAP-applicaties blijven functioneren in het geval van calamiteiten, of worst-case het wegvallen van een compleet data-center.

  Het implementeren van HA en DR kan echter een behoorlijke kostenpost zijn. Natuurlijk vanwege de additionele hardware en eventuele licenties, maar denk ook aan processen, automatisering en de complexiteit van uw landschap. Hier komt ‘infrastructure as code’ (IaC) om de hoek kijken. IaC biedt een gestandaardiseerde en geautomatiseerde manier om de infrastructuur te configureren en te beheren, waardoor de kosten kunnen worden verlaagd en uw infrastructuur op een standaard manier wordt uitgerold en beheerd.

  SAP Process Orchestration end-of-life!?

  Er zijn veel organisaties met een SAP Process Orchestration (of SAP Process Integration) omgeving in hun landschap waarop interfaces draaien die, 24/7 het gehele jaar door, belangrijke business processen ondersteunen. In veel situaties zijn de integraties van cruciaal belang voor de dagelijkse business en vormt het integratie platform een onmisbare schakel in het IT-landschap.

  Enige tijd geleden heeft SAP aangekondigd dat de ondersteuning voor de SAP Netweaver 7.50 release na 2027 zal stoppen. Met extended support zal dit tot 2030 verlengd kunnen worden. Of het daadwerkelijk zo’n vaart zal lopen, valt nog te bezien. Feit is wel dat SAP heeft aangekondigd dat er geen nieuwe release zal komen en het SAP Process Orchestration platform zal vervangen worden door SAP Integration Suite als onderdeel van het Business Technology Platform.

  SAP Integration Suite of toch een ander integratie platform?

  Als we in de markt kijken, dan zijn er een aantal mogelijkheden om als organisatie naar toe te bewegen als het gaat om de keuze voor een toekomstbestendig integratie platform. Geen enkele keuze is slecht, echter moet de keuze wel aansluiten bij de wensen en eisen van de organisatie en tevens passen in het groeipad naar een Intelligent Enterprise.

  Gaat het om een beperkt aantal interfaces, dient het een hybride platform te zijn waarbij naast cloud- ook ground-to-ground integraties van belang zijn? Dan is Boomi wellicht een goede optie.

  Ligt de nadruk op het gebruik van API’s, schaalbaarheid en reusability? Dan is Mulesoft wellicht een gedegen optie.

  Als het gaat om de inzet van standaard SAP content, integratie van SAP componenten, event-driven integratie of de wijze waarop SAP de Intelligent Enterprise schetst, dan ligt de inzet van SAP Integration Suite voor de hand.

  Hoe bepaal je als organisatie de juiste keuze?

  Een belangrijk vereiste voor organisaties is om de juiste eisen en wensen scherp te krijgen waaraan een integratie platform de komende jaren zal moeten voldoen en waar de zwaartepunten liggen. Het integratie platform is immers een essentieel onderdeel als het gaat om de digitale transformatie.

  Enkele vragen die hierbij van belang zijn:

  • Wat is de visie, architectuur en groeipad op het gebied van integratie? De opzet van een event-driven loose coupled integratie scenario zal een andere eis stellen dan een een point-to-point integratie scenario.
  • Zijn er implementatie richtlijnen, methodes en/of projectaanpak beschikbaar?
  • Zijn er out-of-the-box integraties bruikbaar, is er standaard content beschikbaar of dient er veel maatwerk ontwikkeld te worden?
  • In hoeverre zijn er migratie mogelijkheden om een transitie te vereenvoudigen?
  • Welke eisen worden er aan de leverancier en onderliggend platform gesteld? Is er een implementatie partner die voldoende kennis, ervaring en capaciteit heeft?
  • Wat is het licentie model, denk hierbij ook aan digital access. Past dit in het verwachte groeipad of kunnen er op termijn onaangename verassingen ontstaan?

  Wanneer dit helder is, kan er een bewuste keuze gemaakt worden voor een toekomstbestendig integratie platform.

  Hoe past een nieuw integratie platform binnen het IT landschap?

  Het implementeren van een nieuw integratie platform is een belangrijke stap, maar brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Er moeten verschillende keuzes gemaakt worden om ervoor te zorgen dat het nieuwe integratie platform naadloos aansluit bij het bestaande IT landschap. Enkele belangrijke aspecten zijn bijvoorbeeld:

  • Maak een weloverwogen keuze voor het type cloud dat wordt gebruikt voor het integratieplatform, afhankelijk van de behoefte aan flexibiliteit, veiligheid en schaalbaarheid.
  • Implementeer encryptie, authenticatie en autorisatie om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot de systemen die via het integratieplatform zijn verbonden.
  • Stel duidelijke richtlijnen op voor het integratieproces en implementeer CI/CD om het proces te automatiseren en de efficiëntie en snelheid te verhogen en fouten te voorkomen.
  • Bepaal specifieke eisen rondom monitoring, auditing, alerting en herstelbaarheid om ervoor te zorgen dat het platform goed onderhouden kan worden en eventuele problemen snel opgelost kunnen worden.
  • Overweeg bij het gebruik van een standaard softwareoplossing welke specifieke business functionaliteit nodig is en bepaal of het integratieplatform voldoende mogelijkheden biedt om deze functionaliteit te ontwikkelen zonder hoge kosten.
  • Zorg ervoor dat alle richtlijnen en procedures goed worden gedocumenteerd en gecommuniceerd met alle betrokken partijen, zodat iedereen op de hoogte is van de verwachtingen en verantwoordelijkheden bij het gebruik van het integratieplatform.

  Al met al zijn er verschillende keuzes en uitdagingen bij het implementeren van een nieuw integratieplatform.

  Hoe Twizt jouw organisatie kan helpen

  Het vinden van de juiste oplossing kan een uitdaging zijn, vooral als je te maken hebt met een complex IT-landschap. Twizt kan u ondersteunen bij het vinden van de juiste oplossingen op dit gebied. Zo kan Twizt uw organisatie helpen bij:

  • Analyse huidig integratie landschap en integratie platform: Wij kunnen een grondige analyse uitvoeren van het huidige landschap en gebruikte integratieplatformen. Dit stelt ons in staat om de huidige uitdagingen en knelpunten te identificeren en de mogelijkheden te onderzoeken voor verbetering.
  • Opstellen eisen en wensen integratie platform: Op basis van de analyse stellen we samen de eisen op voor de ideale situatie. Dit omvat het in kaart brengen van de functionele en technische vereisten en het bepalen van de gewenste functionaliteit.
  • Ondersteuning selectie integratie platform: Wij kunnen uw organisatie ondersteunen bij het selecteren van het juiste integratieplatform. We beschikken over uitgebreide kennis van de beschikbare platformen en kunnen u helpen bij het evalueren van verschillende opties waarbij wij rekening houden met het beschikbare budget.
  • Inrichting/Migratie platform: Twizt kan helpen bij de inrichting of migratie van het gewenste platform. We zorgen ervoor dat alles goed werkt en optimaal is afgestemd op de bedrijfsprocessen.

  Kortom, Twizt kan u helpen bij het optimaliseren van uw integratie landschap, van het begin tot het einde. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

  In een voorgaand blog heb ik het SAP Business Technology Platform (BTP) benoemd en een kleine tip van de sluiter opgelicht wat betreft de mogelijkheden die het SAP BTP Platform jou als SAP gebruiker kan bieden. In dit blog wil ik daar graag op verder gaan.

  In het kort is het BTP platform de SaaS oplossing van SAP. Oplossingen zoals Ariba en SuccesFactors, hoewel pure SaaS oplossingen, draaien hier nog niet. Dit zijn oplossingen die ooit van andere bedrijven waren en zijn ingelijfd door SAP. Maar de diensten die SAP zelf ontwikkeld, denk bijvoorbeeld aan CPI (Cloud Platform Integration) worden allemaal uitgerold op het BTP platform. De diensten en oplossingen op het SAP BTP platform zijn uitgebreid. Te uitgebreid om hier te beschrijven. Wat ik persoonlijk altijd een heel goed startpunt vind om de mogelijkheden van dit platform te onderzoeken is het SAP Discovery Center (https://discovery-center.cloud.sap/). Hier eenmaal aangekomen kan je kiezen tussen “Missions” en “Services”. De “mission catalog” geeft je een stap-voor-stap handleiding hoe je bepaalde functionaliteit kan uitrollen. De “service catalog” geeft je een overzicht van alle services die op het BTP Platform draaien en wat daar de kosten van zijn. In dit blog wil ik verder inzoomen op de SAP Identity Authentication Services. Dit is een oplossing van SAP die jou kan helpen om alle verschillende oplossingen van SAP te ontsluiten met slechts 1 keer aanloggen. Oftewel Single Sign On (SSO). SSO is een zegen voor je gebruikers, een zegen voor security (want geen tientallen wachtwoorden die op een briefje onder het toetsenbord liggen….) maar soms een harde noot om te kraken voor je IT-afdeling.

  De IAS van SAP, draaiend op het BTP platform, maakt een einde aan die harde noot. Je hoeft slechts eenmaal een koppeling te maken met jouw Corporate IdP, bijvoorbeeld Azure AD, en handelt daarna alles eenvoudig af in de IAS. Dit werkt eenvoudig en intuïtief. Zelfs het werken met meerdere Corporate IdP’s, niet ongebruikelijk na bijvoorbeeld een overname of fusie, is ondersteund en werkt eenvoudig. SAP IAS zien we telkens vaker ook als nieuwe “standaard” voor SSO-koppelingen met SAP SAAS producten zoals SuccessFactors, SAC, etc. Koppelingen met overige SAML2 Identity Providers is nog wel mogelijk binnen dit soort diensten, maar worden telkens vaker weggedrukt door een koppeling met SAP IAS.

  Multi-factor Authentication (MFA) is een authenticatiemethode waarbij de gebruiker twee of meer verificatiefactoren moet opgeven om toegang te krijgen tot een applicatie. MFA is een kerncomponent van een sterk beleid voor identiteits- en toegangsbeheer (IAM).. is MFA voor jou een eis? Heel waarschijnlijk wel. Dit dwing je eenmalig af in je corporate IdP en vervolgens is dit gelijk ingericht voor al je applicaties die zijn gekoppeld aan de SAP IAS. De SAP IAS werkt hierbij als een Proxy. Snel, simpel, veilig.

  Hierboven een voorbeeld van hoe dit op een SAP landschap ingericht zou kunnen zijn. De SAP IAS is hier het middelpunt waaraan vervolgens alle web gebaseerde applicaties gekoppeld kunnen worden. Of deze nou On-Premise, SaaS of Public Cloud zijn maakt niet uit. Ook integratie met een SNC oplossing t.b.v. SSO van de SAP GUI is hierbij mogelijk. De koppeling ten behoeve van een SSO voor de SAPGui is gebaseerd op het on-premise product “SAP NetWeaver Single Sign-On”. Deze kan aan iedere (willekeurige) IdP worden gekoppeld, waaronder IAS. Maar dit kan potentieel een dure oplossing zijn qua licenties.

  Wanneer je denkt aan IT en automatisering dan denk je tegenwoordig ook automatisch al aan “de Cloud”. Bij SAP is dat niet anders. Al vele jaren heeft SAP een breed aanbod aan oplossingen die draaien in de cloud. Denk daarbij aan C4C (Cloud 4 Customer) en SuccesFactors, maar ook S/4HANA Cloud of SAP Rise.

  Ook zijn er veel bedrijven, en waarschijnlijk ook jouw bedrijf, die experimenteren met oplossingen in de cloud of zelfs al een “cloud first” of “cloud only” strategie hebben. Echter, voor het draaien van je SAP ERP omgeving, of het nu ECC of S/4 HANA is, is het nog een grote stap om deze volledig in de cloud te draaien.

  Ja, je hebt de ERP omgeving wellicht in Azure of AWS draaien. Maar daar zit je nog voor een groot deel zelf aan de knoppen. Jij bepaalt hoe groot de servers zijn, welke storage je daar onder hangt, hoe vaak je backups maakt en waar je die neer zet. Kortom, het is een IaaS (Infrastructure as a Service) oplossing.

  Bij een SaaS oplossing (Software as a Service) geef je ook dit volledig uit handen. Je betaalt per gebruiker of GB data en wat er aan de achterkant gebeurt is volledig uit het zicht en buiten jouw controle. Het draaien van je ERP omgeving als een complete SaaS oplossing is misschien nog een stap te ver, maar waarschijnlijk heb je hierin al wel interesse. Overstappen met je ERP omgeving naar S/4HANA Cloud of SAP RISE is mogelijk interessant en het licentievoordeel kan aanzienlijk zijn en dus wil je dit wel onderzoeken.

  En hier komt het SAP BTP (Business Technology Platform) om de hoek kijken. Mogelijk dat je hier al van gehoord hebt. Termen als SAP Cloud Platform, NEO en CloudFoundry zijn al een paar keer voorbij gekomen. Maar wat kan je ermee? En hoe verhoudt zich dit tot jouw ERP omgeving?

  In het kort is het BTP platform de SaaS oplossing van SAP. Oplossingen zoals Ariba en SuccesFactors, hoewel pure SaaS oplossingen, draaien hier nog niet. Dit zijn oplossingen die ooit van andere bedrijven waren en zijn ingelijfd door SAP. Maar de diensten die SAP zelf ontwikkeld, denk bijvoorbeeld aan de SAP Integration Suite, worden allemaal uitgerold op het BTP platform.

  Welke oplossingen zijn dit allemaal? En, hoe integreren ze met elkaar, met SAP ERP en alle andere oplossingen van SAP? De term “Keep the core clean” heb je waarschijnlijk ook al voorbij horen komen. Hoe helpt het BTP platform je daarbij? In de komende weken schrijf ik een aantal blogs waarin ik deze oplossingen onder de loep leg en beschrijf wat je ermee kunt en hoe ze te gebruiken.

  De toekomst van SAP Integratie met… SAP!

  Even leek het er de afgelopen jaren op dat SAP de spreekwoordelijke boot zou gaan missen als het om integratie gaat.

  De on-premise SAP Process Orchestration oplossing kreeg een end-of-life datum van 2030, waarbij het de verwachting is dat er na jaren van  XI, PI en PO uiteindelijk geen on-premise opvolger meer zal zijn en daarmee een tijdperk ten einde komt voor de mensen en organisaties die hiermee hebben gewerkt.

  Ook hebben we gezien dat de SAP cloud integratie oplossingen de afgelopen jaren lang niet op alle fronten het volwassenheidsniveau hebben gehad dat aansloot bij de business requirements. Tevens was daarbij het licentiemodel regelmatig aan verandering onderhevig en niet altijd even gunstig voor organisaties.

  Niet voor niets zien we daarom een groeiend marktaandeel van non-SAP integratie oplossingen zoals Boomi en Mulesoft. Deze oplossingen hebben al jaren een hoog volwassenheidsniveau met een transparant en veelal laagdrempelig pay-per-use licentiemodel. Daarnaast hadden deze oplossingen een aantal onderscheidende features te bieden zoals:

  • het operationeel zijn binnen een hybride architectuur;
  • de compatibiliteit met de bekende third-party applicaties;
  • machine learning technology om met grote snelheid integratiescenario’s te realiseren op basis van crowdsourcing.

  Echter… SAP heeft in de tussentijd niet stil gezeten en lijkt zich te hebben herpakt! We zien dat SAP met de herpositionering van het SAP Business Technology Platform en de doorontwikkeling van de SAP Integration Suite een enorme vlucht heeft doorgemaakt.

  SAP positioneert de Integration Suite als een strategische pijler die organisaties in staat stelt om de digitale transformatie naar een Intelligent Enterprise te maken. Het is daarom niet voor niets dat SAP de slogan “Intelligent Enterprises Are Integrated Enterprises” regelmatig laat terugkeren. Deze ontwikkeling uit zich op een aantal gebieden:

  • Door de volwassenheid en groei van het aantal services binnen het Business Technology Platform en de Integration Suite is SAP inmiddels in staat om complexe businessvraagstukken op het gebied van integratie eenvoudig te beantwoorden. Om organisaties hierbij te ondersteunen heeft SAP de ISA-M methode ontwikkeld, deze methode draagt bij om middels het opstellen van integratieprincipes en -richtlijnen een goede visie op integratie architectuur te ontwikkelen.
  • Of het nou om A2A, B2B of B2G integratie gaat, op veel fronten is er standaard content beschikbaar welke kan zorgen voor een enorme speed of delivery. Zeker op het gebied van B2B, waar de grootste complexiteit de functionele vertaling naar de integratie is, kan middels de Integration Advisor gebruik gemaakt worden van machine learning technologie om, aan de hand van veelgebruikte transformaties, met een voorstel te komen.
  • Voor een inmiddels groot en groeiend aantal S/4 HANA processen, of het nou gaat om Source-to-Pay, Hire-to-Retire of Lead-to-Cash, zijn middels de API Business Hub standaard content beschikbaar welke op een Netflix-achtige wijze worden aangeboden. Deze content bevat kant-en-klare templates welke binnen de Integration Suite gebruikt of ontsloten worden naar andere applicaties of organisaties middels Cloud Integration of API Management.
  • Met de inzet van de Open Connectors service is het opzetten van de connectivity en on-boarding van veel bekende third-party applicaties gecentraliseerd en eenvoudiger geworden voor cloud integraties omdat hiermee veel werk uit handen wordt genomen.
  • Een algemene ontwikkeling binnen het integratiedomein is dat organisaties steeds meer behoefte krijgen aan event-driven integratie om vervolgens middels een publish/subscribe principe de data binnen het IT landschap aan te kunnen bieden. Hier speelt de Event Mesh service een belangrijke rol; door in te haken op de standaard proces gestuurde back-end events als trigger kunnen tal van integratiescenario’s uitgevoerd worden.

  Door de toenemende adoptie van cloud hyperscalers zoals Azure, AWS en Google, het grote aanbod van documentatie, trainingen en certificeringen voor de Integration Suite en tevens de aanwezigheid van migratietools zullen het draagvlak van het Business Technology Platform en de Integration Suite de komende jaren in de markt versterken.

  Wat echter nog wel mist, is de mogelijkheid tot een volwaardige hybride architectuur. Organisaties die voor hun continuïteit 24/7 afhankelijk zijn van bedrijf kritische on-premise integratieprocessen zullen wellicht nog huiverig zijn om deze ground2ground integraties naar een public cloud te migreren. Gelukkig heeft SAP deze feature, een on-premise runtime genaamd “integration cell”, op de roadmap staan voor 2022, tot die tijd kunnen organisaties nog even gebruik maken van SAP Process Orchestration.

  Heeft dit uw interesse gewekt en wilt u meer weten over SAP integratie? Neem vrijblijvend contact met ons op!

  Joost Weghorst
  SAP Integratie Architect Twizt

  Als ZZP’er ben je zelfstandig en je eigen werkgever. Dus niet in dienst van een organisatie als werknemer. Dit betekent dat je vanuit een eenmanszaak of BV alles zelf dient te regelen zoals arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen en belasting. En je zult zelf commercieel actief moeten zijn en investeren in sales en netwerk om voldoende werk binnen te halen. Ook heb je te maken met de onzekerheid over een regelmatig inkomen. De risico’s als ZZP’er zijn groter, maar daar staan dan ook ruimere verdiensten tegenover. Bij een Next Level Onderneming als twizt is het verschil met een ZZP’er dat je ongeveer iets minder overhoudt, maar daarvoor krijg je wel de voordelen en zekerheid van werknemerschap voor terug, denk bijvoorbeeld aan:
  • zekerheid van voldoende werk en continu inkomen;
  • grote mate van vrijheid;
  • ruimte voor ondernemerschap binnen de organisatie;
  • werken in een team met collega’s, waar het delen van kennis en ervaring vanzelfsprekend is en je bij problemen er niet alleen voor staat;
  • het gevoel en de waardering om onderdeel van een collectief te zijn;
  • zelf onderdeel van de organisatie zijn middels opbouw van aandelen en invloed op strategie en bedrijfsvoering
  Next Level Ondernemen combineert het goede van werken bij traditionele IT en Freelance werken. Het bewust worden van de marginale toegevoegde waarde van Management en Overhead bij traditionele IT bedrijven, geeft ruimte voor een revolutionair organisatiemodel waarin een nieuwe manier van denken en werken mogelijk is. Daarnaast geeft het ook ruimte voor substantieel meer verdiensten. Weliswaar 10% verdiensten minder dan een ZZP’er, maar wel 25% meer dan een traditionele werknemer.

  Geïnteresseerd in Next Level Ondernemen; neem contact op met

  Wim Martens +31 6 11 042 570 Stuur e-mail