Nieuws

Wanneer je denkt aan IT en automatisering dan denk je tegenwoordig ook automatisch al aan “de Cloud”. Bij SAP is dat niet anders. Al vele jaren heeft SAP een breed aanbod aan oplossingen die draaien in de cloud. Denk daarbij aan C4C (Cloud 4 Customer) en SuccesFactors, maar ook S/4HANA Cloud of SAP Rise.

Ook zijn er veel bedrijven, en waarschijnlijk ook jouw bedrijf, die experimenteren met oplossingen in de cloud of zelfs al een “cloud first” of “cloud only” strategie hebben. Echter, voor het draaien van je SAP ERP omgeving, of het nu ECC of S/4 HANA is, is het nog een grote stap om deze volledig in de cloud te draaien.

Ja, je hebt de ERP omgeving wellicht in Azure of AWS draaien. Maar daar zit je nog voor een groot deel zelf aan de knoppen. Jij bepaalt hoe groot de servers zijn, welke storage je daar onder hangt, hoe vaak je backups maakt en waar je die neer zet. Kortom, het is een IaaS (Infrastructure as a Service) oplossing.

Bij een SaaS oplossing (Software as a Service) geef je ook dit volledig uit handen. Je betaalt per gebruiker of GB data en wat er aan de achterkant gebeurt is volledig uit het zicht en buiten jouw controle. Het draaien van je ERP omgeving als een complete SaaS oplossing is misschien nog een stap te ver, maar waarschijnlijk heb je hierin al wel interesse. Overstappen met je ERP omgeving naar S/4HANA Cloud of SAP RISE is mogelijk interessant en het licentievoordeel kan aanzienlijk zijn en dus wil je dit wel onderzoeken.

En hier komt het SAP BTP (Business Technology Platform) om de hoek kijken. Mogelijk dat je hier al van gehoord hebt. Termen als SAP Cloud Platform, NEO en CloudFoundry zijn al een paar keer voorbij gekomen. Maar wat kan je ermee? En hoe verhoudt zich dit tot jouw ERP omgeving?

In het kort is het BTP platform de SaaS oplossing van SAP. Oplossingen zoals Ariba en SuccesFactors, hoewel pure SaaS oplossingen, draaien hier nog niet. Dit zijn oplossingen die ooit van andere bedrijven waren en zijn ingelijfd door SAP. Maar de diensten die SAP zelf ontwikkeld, denk bijvoorbeeld aan de SAP Integration Suite, worden allemaal uitgerold op het BTP platform.

Welke oplossingen zijn dit allemaal? En, hoe integreren ze met elkaar, met SAP ERP en alle andere oplossingen van SAP? De term “Keep the core clean” heb je waarschijnlijk ook al voorbij horen komen. Hoe helpt het BTP platform je daarbij? In de komende weken schrijf ik een aantal blogs waarin ik deze oplossingen onder de loep leg en beschrijf wat je ermee kunt en hoe ze te gebruiken.